AdniJóga

Kiégésmegelőzés a munkahelyen: Tanulságok egy ljubljanai workshopról

Az AdniJóga csapata nemrég részt vett egy kétnapos workshopon Ljubljanában, amelynek témája a kiégés megelőzése volt a civil szférában. Az eseményt a szlovén City of Women szervezet rendezte az NGO Academy támogatásával. Bár a workshop elsősorban a nonprofit szektorra összpontosított, a tanulságok és technikák ugyanúgy alkalmazhatóak a vállalati környezetben is. Ebben a blogposztban megosztjuk a legfontosabb felismeréseket, hogy segítsünk mindenkinek megőrizni mentális egészségét a munkahelyen.

A workshop háttere

A City of Women, amely a kultúrában tevékenykedő nőket támogatja, más régiós nonprofit szervezetekkel együttműködve végzett kutatást a közép-kelet európai régióban. Kvalitatív és kvantitatív mérésekkel igyekeztek felmérni a kiégés leggyakoribb kiváltó okait a civil szférában, valamint a létező szervezeti intézkedéseket a megelőzés érdekében. A kutatási eredményekre alapozva készítették el ezt a workshopot, amely fontos témára hívja fel a figyelmet és kezdeményez beszélgetéseket, együttgondolkodást.

Miért vett részt az AdniJóga?

Az AdniJóga oktatói csapata jótékony missziója során napi szinten kapcsolódik hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, traumát átélt gyermekekkel és felnőttekkel. Jótékony munkánk része tud lenni a mentális és érzelmi túlterheltség, ezért kiemelten fontos, hogy mi mint közösség a saját mentális és lelki egészségünkre is figyeljünk. Emellett célunk, hogy a cégek számára elérhető szolgáltatásainkba is beépítsük a kiégéssel kapcsolatos megszerzett tudásunkat, és hasznos, gyakorlati eszközökkel szolgáljunk a vállalati munkavállalóknak is, hisz a versenyszférában dolgozókat hasonlóan érinti a kiégés, és a mentális túlterheltség.

Dóri és Virág, az AdniJóga szakmai koordinátora és vállalati kapcsolattartója

Mi is az a kiégés?

A kiégés nem egyszerűen fáradtság vagy átmeneti stressz. Ez egy hosszú időn át kialakuló állapot, amely akkor jön létre, ha a stresszforrásokat és a testi-lelki tüneteket tartósan figyelmen kívül hagyjuk. Kiemelten fontos tehát a jeleket, már idejekorán felismerni, és helyreállítani a munka és magánélet közti egyensúlyi állapotot, valamint szervezeti szinteni s megszüntetni/ minimalizálni a stresszforrásokat.

A kiégés egy komplex állapot, aminek 3 fő dimenziója van:

  1. Érzelmi kimerültség: motiválatlanság, fáradtság, tehetetlenség érzése
  1. Deperszonalizáció: érzelmi eltávolodás másoktól, az empátia hiánya

  2. Csökkent teljesítmény érzése: az elvégzett munka minőségének romlása

A kiégés jelei

A kiégésnek számos tünete lehet:

  • Fizikai: kimerültség és fáradtság érzése, a megfázásból való kilábalás képtelensége, a fizikailag leterhelt állapot, gyakori fejfájások, emésztési zavarok, alvásproblémák, depresszió, szív- és érrendszeri tünetek, izomfeszültség, nyaki és háti fájdalmak.
  • Viselkedésbeli változások: a beszélgetésekben való csökkent részvétel, lemondás, fáradtság, unalom, észlelhetők. Az illető negatívvá, zárkózottá, rugalmatlanná válik, védekező minden változással szemben, elkeseredett, zavart, és azt érzi, hogy elege van, miközben nem tud beszélni az érzéseiről. Szembesülhetünk hirtelen dühkitörésekkel, azonnali irritációval és frusztrációs reakciókkal is.

A kiégés fázisai

A kiégés egy nagyon lassan kialakuló állapot, amelynek 5 fázisa van. 

Az első szakasz a mézeshetek szakasza, amelyben a személy elszánt a munkájával kapcsolatban, nagyon motivált, vannak új ötletei, szívesen résztvesz a munkahelyi életben. 

A következő szakasz az, ébredés szakasza – A munkával kapcsolatos elégtelen értékelés érzése jellemzi, így a dolgozó elkezd többet, intenzívebben dolgozni, próbálva fenntartani az idealista képet.

A harmadik fázis a kiégés fázisa – A szakmai feladatok elvégzésének fokozódó erőfeszítésekkel és a kollégákkal és ügyfelekkel való kapcsolatokban tapasztalható fokozódó zavarokkal felel meg.

Teljes kiégés – A pszichofizikai kimerültséget, depressziós állapotokat, üresség és magány érzését, valamint a munkából való kiszabadulás szükségességét tükrözi.

Főnix jelenség – A felépülési időszakot jelenti.

Hogyan előzzük meg a kiégést?

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a kiégés egy megelőzhető állapot, ezért is szükséges a jeleire odafigyelni és közbelépni, olyan eszközöket, gyakorlatokat alkalmazni, amelyek a stressz csökkentését segítik valamint az egyensúlyi állapot megteremtését támogatják. 

Az AdniJóga a jóga és a mindfulness általi nyugalmat, a mentális és fizikai egészség megőrzését támogató eszközöket tesz elérhetővé a céges és jótékony csoportjainak. Ezek a gyakorlatok nagyban támogatják a stressz csökkentését, a tudatosabb odafigyelést a fizikai és mentális állapotunkra, belső erő és egyensúly megteremtését.

Íme néhány stratégia, amit az ajánlunk:

  1. Tudatosság: Figyeljünk oda a korai figyelmeztető jelekre, és ne hagyjuk figyelmen kívül őket.

  2. Egyensúly: Törekedjünk a munka és magánélet egyensúlyára.

  3. Stresszkezelés: Alkalmazzunk stresszcsökkentő technikákat, mint a jóga vagy a mindfulness meditáció.

  4. Kommunikáció: Beszéljünk nyíltan a munkahelyi problémákról és stresszforrásokról.

  5. Határok: Tanuljunk meg nemet mondani, és állítsunk fel egészséges határokat.

Az AdniJóga megközelítése

Az AdniJógánál hiszünk abban, hogy a jóga és a mindfulness gyakorlatok hatékony eszközök a kiégés megelőzésében. Ezek a technikák segítenek:

  • Csökkenteni a stresszt
  • Növelni a tudatosságot a testi és lelki állapotunkkal kapcsolatban
  • Erősíteni a belső egyensúlyt és rezilienciát

Vállalati programjainkban és jótékonysági tevékenységeink során is nagy hangsúlyt fektetünk ezekre a gyakorlatokra, hogy támogassuk mind a munkavállalók, mind a hátrányos helyzetű csoportok mentális egészségét.

A kiégés megelőzése nem csak egyéni, hanem szervezeti felelősség is. Egy stratégiai döntés, amihez a dolgozók mentális jólléte mellett elkötelezett vezetőkre van szükség. Az AdniJóga elkötelezett amellett, hogy segítsen a vállalatoknak és egyéneknek egyaránt a kiégés megelőzésében és a mentális egészség megőrzésében.

Hasznos lehet időről-időre kiégés megelőzés workshopokat szervezni a munkahelyeken. Ha szeretnél többet megtudni kiégésmegelőző programjainkról vagy jóga és mindfulness workshopjainkról, keress minket bizalommal!

Együtt teremtsünk egészségesebb és kiegyensúlyozottabb munkahelyeket!