AdniJóga

Jóga a közösségért – Az AdniJóga és a Mira együttműködése

Az AdniJóga társadalmi vállalkozás egyik első és legsikeresebb kezdeményezése az Artemisszió Alapítvány inkluzív, menekülteket és bevándorlókat segítő közösségi terében, a Mirában indult 2018-ban. Ez a projekt kiválóan példázza, hogyan lehet a jóga erejét felhasználni a közösségépítésre és a társadalmi integrációra.

Kezdetek és fejlődés

A program az Artemisszió Alapítvány irodájában indult, ahol főként szír, afgán és iráni menekültek vettek részt az órákon. Kezdetben talán több férfi járt, mint nő, sokan azért, mert Magyarországra érkezésük óta nem volt lehetőségük rendszeres testmozgásra, pedig otthon aktív, sportos életet éltek.

Az egyik rendszeres résztvevő így nyilatkozott: 

"Először csak azért kezdtem el járni, mert hátfájással küzdöttem, és hallottam, hogy a jóga segíthet.
De aztán rájöttem, hogy sokkal többet ad: aktívabbnak érzem magam a mindennapokban, és magabiztosabb lettem a testemben."

Bővülés és új helyszín

A kezdeményezés népszerűsége gyorsan nőtt, és hamarosan egy külön közösségi térbe költözött, ahol az OpenDoor szervezettel együttműködve MiraDoor néven folytatódott. Az órák spektruma is bővült: Anna az AdniJóga alapítója mellett más oktatók is is csatlakoztak a programhoz.

Inkluzivitás és alkalmazkodás

Az AdniJóga és a Mira együttműködése mindig is az inkluzivitásra törekedett. Ezt jól mutatja, hogy egy ideig kifejezetten női órákat is hirdettek, hogy a muszlim vallású menekült nőket is elérjék, akik esetleg nem szerettek volna férfiakkal együtt jógázni. Az órák ekkor kizárólag angolul zajlottak, hogy mindenki számára érthetőek legyenek.

Bokréta Fesztivál

Közösségi események és támogatás

A program része lett a helyi közösségi életnek is. A kerület által támogatott Bokréta Fesztiválokon nyílt jógaórákat tartottak, amelyeket az Artemisszió pályázati forrásokból támogatott. Ezek az események remek alkalmat teremtettek arra, hogy a helyi lakosok és a menekültek együtt gyakoroljanak, erősítve a közösségi kapcsolatokat.

Alkalmazkodás a változó körülményekhez

A COVID-19 járvány alatt a program rugalmasan alkalmazkodott: az órák online térbe költöztek, lehetővé téve a folyamatos gyakorlást és a közösség összetartását a nehéz időkben is.

Az ukrán háború kitörése után a program újabb kihívással és lehetőséggel szembesült: egyre több ukrán nő kezdett el járni az órákra. Ez jól mutatja, hogy a jóga univerzális nyelve hogyan tud hidat építeni különböző kultúrák és háttérrel rendelkező emberek között.

Jelenlegi helyzet és jövőbeli tervek

Jelenleg a Mira új otthonra talált a 8. kerületi Lujza utcában. 2024 nyarán 2 sikeres szabadtéri jóga került megrendezésre a Filozófusok kertjében és szeptembertől a megszokott időben (szerdánként 10:00-től) folytatódnak a heti jótékony órák Ildivel, jótékony oktatónkkal, ahol a közösség lelkesedése töretlen.

Az AdniJóga és a Mira együttműködése továbbra is arra törekszik, hogy biztonságos, befogadó teret teremtsen mindazoknak, akik a jóga segítségével szeretnének kapcsolódni önmagukhoz és másokhoz. A program nem csak fizikai gyakorlatokat kínál, hanem valódi közösséget és támogatást is nyújt azoknak, akik új otthonra találtak Magyarországon.

Ahogy egyik oktatónk fogalmazott:

"Minden órán látjuk, ahogy a gyakorlók nem csak fizikailag, de lelkileg is erősödnek. A jóga segít nekik újra kapcsolatba kerülni a testükkel, és ezen keresztül új barátságokat kötni, új közösségre találni. Ez az, amiért érdemes csinálni."

Az AdniJóga és a Mira együttműködése példaértékű kezdeményezés, amely megmutatja, hogyan lehet a jógát felhasználni a társadalmi integráció és a közösségépítés eszközeként. A program sikere azt bizonyítja, hogy a mozgás, a légzés és a meditáció univerzális nyelvén keresztül hidakat lehet építeni kultúrák és emberek között, segítve a menekülteket és bevándorlókat abban, hogy új otthonra és közösségre találjanak Magyarországon.